ВІТАЄМО ТА ПИШАЄМОСЬ СТУДЕНТАМИ КАФЕДРИ ВІДНОВЛЮВАНИХ ДЖЕРЕЛ ЕНЕРГІЇ З ВІДЗНАКОЮ КРАЩИХ СТУДЕНСЬКИХ РОБІТ В РАМКАХ МІЖНАРОДНОГО УКРАЇНСЬКО-ЧЕСЬКОГО ПРОЄКТУ

07 вересня 2023 відбулася офіційна онлайн церемонія оголошення результатів конкурсів «Краща бакалаврська робота» та «Краща магістерська робота» у рамках міжнародного українсько-чеського проєкту «Podpora, obnova a rozšíření výuky obnovitelných zdrojů energie a prohloubení trilaterální spolupráce NTU v Kyivě a VNTU ve Vinnytsii se ZČU v Plzni» («Підтримка, збагачення та популяризація відновлюваних джерел енергії та поглиблення тристоронньої співпраці між КПІ ім. Ігоря Сікорського у Києві та ВНТУ у Вінниці та ЗЧУ у Пльзені) за підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Мета проєкту полягає у змаганні між трьома вузами у Києві, Вінниці та Познані серед дипломантів за титул найкращого дипломного проекту в напрямку відновлюваної енергетики серед освітніх рівнів «Бакалавр» та «Магістр». Перша стадія проєкту з 01.06.2023 по 31.12.2023 вже отримала фінансування. Загалом фініш проєкту планується до 31.12.2025.

Координатором проекту від Університету західної Богемії у Пльзені виступив завідувач кафедри відновлюваних джерел енергії, керівник лабораторії моделювання роботи фотовольтаїчних станцій Фотовольтаїчної асоціації Чеської Республіки, кандидат технічних наук МІ́ЛАН БЄ́ЛІК.

Мені було надзвичайно приємно та цікаво ознайомитися із представленими бакалаврськими та магістерськими роботами. Якість та рівень написання українських робіт конкурує із тими, з якими мені доводиться працювати в європейських вищих навчальних закладах. Я впевнений, ми знайдемо ще інші шляхи для співпраці. Для найкомпетентніших та найвмотивованіших студентів, я вважаю, існує можливість не тільки отримати гранти, а і очно відвідати Університет західної Богемії у Пльзені» – МІЛАН БЄ́ЛІК.

Співпраця між кафедрами чеського та українського вищих навчальних закладів стала можливою оскільки Університет західної Богемії у Пльзені має тісні дружні зв’язки та активно приймає участь у конференціях Інституту відновлюваної енергетики НАН України (ІВЕ НАНУ), котрий в свою чергу має спільне науково-освітнє об’єднання КПІ ім. Ігоря Сікорського «Спільна кафедра відновлюваної енергетики».

Чеською групою було відзначено високий рівень написання дипломних робіт нашими студентами, глибину проробки теми, їх специфіку та різноманітність, що не поступаються європейським стандартам. Оцінка робіт проводилася за наступними критеріями: актуальність та глибина пропрацювання теми дослідження; практичне значення дослідження; структурованість роботи; обґрунтованість отриманих результатів. Тематика робіт різнопланова, присвячена дослідженням у сфері сонячної енергетики, біоенергетики, комплексного використання відновлюваних джерел енергії, гідроенергетика та акумулювання. В результаті роботи журі на чолі з Міланом Бє́ліком визначено призові місця студентів в кожній номінації.

За результатами конкурсу «Краща бакалаврська робота» відзначено дипломами три кращі роботи, а студентів – грошовими преміями:

1 місце – студент групи ЕД-91 Данило ШИНКАРЕНКО

2 місце – студент групи ЕД-91 Тарас КОЗЮПА

3 місце – студент групи ЕД-91 Микола ГРЕБЕНЮК

За результатами конкурсу «Краща магістерська робота» відзначено дипломами три кращі роботи, а студентів – грошовими преміями:

1 місце – студент групи ЕД-11мн Роман СЕМЕНЕНКО

2 місце – студент групи ЕД-11мп Максим ПОПКОВ

3 місце – студент групи ЕТ-11мп Антон КОВАЛЬ

Особливу подяку за роботу зі студентами висловлено та вручено сертифікати дипломним керівникам з науково-педагогічного складу кафедри Відновлюваних джерел енергії: д.т.н., проф. Олександру ГАЄВСЬКОМУ, д.т.н., проф. Володимиру ГОЛОВКУ, д.т.н., проф. Олександру ОСТАПЧУКУ, к.т.н., доц. Юлії ВИШНЕВСЬКІЙ, к.т.н., доц. Марині БУДЬКО, к.т.н., асист. Сергію ПАЗИЧУ.

Старт проєкту виявився досить успішним, тому надалі планується розширення взаємодії між ВУЗами шляхом проведення консультацій для наших найкращих студентів та аспірантів разом із чеськими викладачами, надавання грантів на наукові дослідження та можливості брати участь українським студентам у міжнародних науково-практичних конференціях, у тому числі на території Чеської республіки – підсумувала координатор проєкту д.т.н. Олена РУБАНЕНКО.

Щиру подяку організаторам, учасникам конкурсу та їх науковим керівникам, які знайшли можливість взяти участь у заході висловив завідувач кафедри відновлюваних джерел енергії Василь БУДЬКО. З вітальним словом до учасників конкурсу звернувся науковий керівник кафедри Відновлюваних джерел енергії, чл.-кор. НАНУ, д.т.н., проф. Степан КУДРЯ.

Успіхи наших студентів – це наше спільне досягнення!